Bildiğiniz üzere günümüzde bilgisayar olmadan neredeyse hiçbir iş yürümemektedir. Bu yüzden kullandığımız bilgisayarların parçalarının ne işe yaradığını ve bu parçalardan hangilerinin daha önemli olduğunu bilmemizde fayda var. Öncelikle bilgisayarın tanımından başlayalım.
Bilgisayar nedir? Bilgisayar, bir dizi algoritma ve aritmetik talimat yürütmek üzere programlanabilen herhangi bir makinedir. Elbette, bugün düşündüğümüz bilgisayarlar bundan çok daha fazlasıdır. İnternette oyun oynamak ve kedilerin videolarını izlemek için kullanılan makineler olmanın ötesinde bir araçtır.
Bir Bilgisayarın En Önemli 5 Parçası İster bir oyun sistemi ister bir ev bilgisayarı olsun, günümüzün tipik bir bilgisayarını oluşturan beş ana bileşen şunları içerir:
Bir Ana kart
Merkezi İşlem Birimi (işlemci)
Ekran kartı olarak da bilinen bir Grafik İşlem Birimi
Geçici bellek olarak da bilinen Rasgele Erişimli Bellek (RAM)
Depolama: SSD veya Sabit Disk Sürücüsü (HDD)
Yapım açısından, bu ana bileşenlerin her biri ana karta takılır ve daha sonra çoğumuzun görmeye alışkın olduğu temiz, cilalı görünüme benzeyen koruyucu bir kutuya konur. Elbette, çoğu bilgisayarın kendine özgü tasarımı ve farklı donanım markaları vardır, ancak yukarıda listelenen bileşenler tüm bilgisayarlarda standarttır. Şimdi sırayla bilgisayarın en önemli parçalarını açıklayalım.
Ana kart
Bir bilgisayarın tüm bileşenleri, yukarıda bahsedildiği gibi anakart adı verilen bir devre kartı aracılığıyla iletişim kurar. Peki ana kartın işlevi nedir? Ana kartı diğer her şeyi bir arada tutan yapıştırıcı olarak düşünün. Ana kartın video kartı ve Merkezi İşlem Birimi, aşağıdaki resimde gösterilen entegre (yerleşik) bir yonga setinde bulunur.
Merkezi İşlem Birimi (CPU) – işlemci
İşlemciye, ana karta doğrudan fiş bağlantısı ve bilgisayarın diğer tüm bileşenleriyle iletişim sağlaması nedeniyle genellikle bilgisayarın “beyni” denir. Ne yapar? Ne zaman bir kod satırı yazarsanız (Python, Java, C ++ veya başka herhangi bir programlama dilinde), bu kod, işlemcinin anlayabileceği bir dil olan kurulum diline bölünür. İşlemci bu talimatları alır, çözer ve uygular. İşte burada İşlemci devreye girer – bir bilgisayarın işlediği tüm işlemler işlemci tarafından halledilir.
Oyuncuların yeni grafik kartına takıntılı olduklarını duymak alışılmadık bir şey değil, çünkü bu grafik kartları, bilgisayarların birçok farklı video oyununda olduğu gibi yüksek kaliteli görseller üretmesini mümkün kılıyor. Bununla birlikte, video oyunlarına ek olarak, yoğun yazılım sistemleri kullanan 3B modelleyiciler gibi, zanaatlarını gerçekleştirmek için görüntülere güvenenler için de iyi grafik kartları kullanışlı olmaktadır. Grafik kartları genellikle doğrudan ekran monitörüyle iletişim kurar, yani 1000 dolarlık bir grafik kartına bağlı bir üst düzey monitör yoksa pek bir işe yaramaz.
Ram nedir? Geçici bellek olarak da bilinen RAM, sık erişilen programlar ve işlemlerle ilgili verileri depolar. (Buna geçici bellek denir çünkü bilgisayar her yeniden başlatıldığında silinir.) Ne yapar: RAM, programların ve oyunların hızlı bir şekilde açılıp kapanmasına yardımcı olur. RAM ihtiyacınız var ise en doğru yerdesiniz demektir. En uygun fiyatlı RAM modelleri Pc marketin güvencesi ile sizlerle.
Depolama
Nedir? Tüm bilgisayarlar verilerini depolamak için bir yere ihtiyaç duyar. Modern bilgisayarlar bir Sabit Disk Sürücüsü (HDD) veya (SSD) kullanır. Ne yapar: HDD’ler, üzerine verilerin depolandığı gerçek bir diskten yapılır. Disk, mekanik bir kol ile okunur. (HDD’ler SSD’lerden daha ucuzdur, ancak yavaş yavaş eski teknoloji haline gelmektedir.) SSD’lerin (SIM kartlarını düşünün) hareketli parçaları yoktur ve bir sabit sürücüden daha hızlıdır, çünkü mekanik bir kolun diskteki fiziksel bir konumdaki verileri bulmasını beklemek için zaman harcanmaz. Gördüğünüz gibi bir bilgisayarın en önemli parçalarını bu şekilde sıralayabiliriz. Bu parçalar olmadan bir bilgisayar düşünülemez. Oyun bilgisayarları için de bu parçaların en yüksek verimli olanları kullanılır ve oyunlarınızı bu sayede daha hızlı ve donmadan keyifle oynayabilirsiniz. Oyun bilgisayarı modelleri için web sitemizi inceleyebilirsiniz.